Donera blod till Mali

Försvarsmaktens blodcentral ber dig som är blodgivare och engagerad i Hemvärnet om en donation till styrkan i Mali. 

Blodgivningen sker den 23-24 juni, 24 juli samt 21 augusti i Stockholm eftersom det är Karolinska Institutet som processar blodet som ska till Mali. Patrik Nimberger Hansson är verksamhetschef för Försvarsmaktens blodcentral och stabs­läkare på Försvars­maktens Högkvarter.

– Under semestertider är det inte så många som lämnar blod i den civila sjukvården och när Försvarsmakten plockar blod därifrån så blir det en belastning. Blodet behövs i Mali för att kunna bedriva akutkirurgi och traumakirurgi, vid kraftig blödning så dör man om man inte får blod. Jag tackar på förhand för era donationer, jag hoppas ni hemvärnssoldater vet vad ert blod betyder för era kollegor i Mali, säger Patrik Nimberger Hansson som uppmanar hemvärnssoldater att komma i uniform till donationstillfället.

Flera regioner samverkar och utbyter data om blodgivare för att kunna ge blod i varandras regioner. Det innebär att hemvärnssoldater som är blodgivare i Örebro, Uppsala, Stockholm, Östergötland, Västmanland, Dalarna, Södermanland, Jönköping, Värmland, Kalmar, Gävleborg, Kronoberg samt Skövde, Falköping och Lidköping kan donera blod på Karolinska.  

Kontakt:
Om du vill lämna blod i juni och juli kontakta Ingrid Engström på Karolinskas blodcentral: mobilnummer 073 -684 12 28, mejl ingrid.e.engstrom@sll.se.
Om du vill lämna blod i augusti kontakta: Lisa Save, mobilnummer 072 583 06 75, mejl lisa.save@sll.se. De hänvisar till var tappningen kommer ske.

Text: Therese Åkerstedt
Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten